DISCLAIMER 18. Alkutalvea, 521 V.a.
TL/DR: karttaa ei kannata ottaa turhan vakavasti.
Vaikka tuota ehkä joskus sanottaisiin kanoniseksi kartaksi (ei nyt sentään vielä), se on, kuten kaikki kartat ennen sateliittien aikaa, epätarkka ja virheellinen, ei koskaan mikään lukkoon lyöty ehdoton totuus.
Vain Suljetun kaupungin, Warthin, isoimpien pääkaupunkien ja merkittävien alueiden (isot vuoristot, Kuparivuori, Sisämeri, Circolin metsä, suurin osa kanavista, itäiset rämeet jne.) voi kohtalaisella varmuudella odottaa olevan siellä missä ne kartallakin ovat ja etäisyydet niiden välilläkin pitänevät suunnilleen paikkansa.
Pienemmät paikannimet voivat olla paikallisten mukaan jotain aivan muuta. Filoosit ovat voineet kirjata väärän paikannimen. Tutkimusmatkailija on kuullut jostain paikasta vain muiden kertomana ja merkinnyt sen karttaansa. Ja niin edelleen.
Jos kartta ei ole samaa mieltä tarinanne kanssa, älkää uskoko sitä. Eivät kaikki nykyisetkään tarinat ole yhteensopivia tämän kartan kanssa. Esimerkiksi Uponneen jumalan unen paikat Suuressa rajaerämaassa eivät sopineet yhteen tekstin kanssa joten ne ovat kartalla eräänlainen kompromissi. Franfarin rantojen ja Circolin metsän paikat sentään sopivat vähän paremmin. Omat tulevat romaanini olen korjannut karttaan sopiviksi.
Lisäksi, kartalla on vaikka kuinka paljon tyhjiä länttejä ilman nimiä. Voitte valita jonkin kolkan ja laittaa sinne mitä haluattekin.
Näin tein Forgotten Realmsin huomattavasti tarkempien ja "lukittujen" karttojenkin kanssa. Aina matkan varrelle on mahtunut mikä tahansa kylä, dunkkis, metsikkö tai raunio tai mitä sitten kulloinkin tarvitsin.
T. Gorgonius
JACONIAN KARTTOJA
Kartat on julkaistu Petri Hiltusen luvalla.
Kaupallinen käyttö ja karttojen
uudelleenjulkaisu on kiellettyä ilman lupaa.
Koko Jaconian kartta 28.6.2024 (huom. 2.2Mt jpg). Kurkijoki lisätty.
Gorgoniuksen matkareitti ja Jaconian kuuluisat kylpylät (28.6.2024) (huom 2.3Mt jpg)
Farrignian ensimmäisen kehän epävirallinen kartta 8.3.2023 (huom. 2.1M jpg ja länsi kartalla "ylöspäin")
Tarkkasilmäiset löytävät myös Sinisen kilven korttelin (merkkinä kilpi) ja sen lähellä, Ihmeiden kadun varrella Mustan huoneen, velhojen lähetystön.
Etelä-Piperian kartta (huom. 303Kt jpg)
Galthin kartta 5.3.2023 (huom. 1,6Mt jpg)
Viheriäin niittyjen kartta 3.3.2023 (huom. 512Kt jpg)
Kastriotin paronikunnan kartta 28.5.2024 - pelaajille - ei sisällä Varjoja (pirunmuureja, joukkohautoja, raunioita yms. salaisia paikkoja). Esimerkki tarkimmasta mahdollisesta paikalliskartasta.
Suuri kartta on alustavasti hyväksytty, mutta ei vielä virallisesti nimitetty
kanoniseksi. Joka tapauksessa, kartta on vain yksi näkemys Jaconiasta,
epätarkka sellainen, kuten kaikki Jaconian kartat ovat!
Viitteet: Koko Jaconia
Karttapohja: Praedor Omnibusin ja roolipelin 1.1 kartta (Petri Hiltunen) sekä roolipelin 2-version kartta (Miska Fredman). Oikealla starryai-tekoälyn näkemys Hagoanin putouksesta. Kuvasta näkyy myös, millaisia kallioita on pitkin Sisämeren länsirannikkoa.
- Abharian paronikunta: pieni läänitys itäisessä Justiassa (Velhon tytär).
- Ala-, Keski- ja Ylävillamaat: tietenkin maat, jolla kasvatetaan paljon lampaita, ovat villamaita! (Ja tietenkin nimet tulevat sääennusteiden klassikosta "alavilla mailla hallanvaara" :D ) Petri salli nimet. Mutta otetaan aina huomioon, että nimet ovat vain yhden kartantekijän tietämät nimitykset. Paikallisilla, tai toisilla filooseilla, voi olla toiset nimet kaikille paikoille. Täysin kanonisia ja kaikkialla käytettyjä ovat Praedor 1.1:n suuressa kartassa olevat nimet.
- Aranir: Hatusta vedetty, kaukaisen idän Carducan läntinen vastine.
- Cerene ja sen kylpylä: Nuori Kissa sekä 50 kuuluisan kylpylän luettelo.
- Crente: Holrusin etelärajan kaupunki ja tulliasema. Gorgonius, T: Nuori kissa.
- Danobis, Lydira, Monninleuat (matalikko) ja Kaitakurun nunnaluostari (Piperian pohjoisrajalla): Erkka Leppäsen teoksista (tarkennan myöhemmin).
- Denominus: (taisi olla Tarinoiden kirjasta...).
- Elurra: ajattelin, että ei koko Farrignia ole tasaista. Elurran korkeus on 890 metriä Sisämeren pinnasta ja se on Farrignian korkein huippu. Se on valloitettu jo kauan sitten ja laelle johtaa melko helppokulkuinen polku. (Ks. Niksi-Praedor)
- Eridar: Kuninkaan lapset, Kavala Kirja.
- Evar: Joen nimi on Petrin mukaan nimenomaan Evar. Erään kartan epäselvyyden takia paikoitellen käytetään virheellistä nimeä Eviar.
- Fiere: kylä Warthia ympäröivän autiomaan laidalla Farrigniassa (Warthin kauppias).
- Galthin maaseudun muutamat kaupungit: Viheriäin niittyjen tarinat -kirjasessa. Arvoin joitakin nimiä lisää. Pidän nimistä Vatia, Kerin ja Karstak. Toki muutetaan jos tulee kanonisia nimiä tilalle.
- Farrignian akvedukti: Tritoskin pieni vuorijono jatkuu suuren laakson jälkeen länteen ja vuorten lähteistä saa alkunsa Farrignian suuri akvedukti. "Farrignia on Ranskan kokoinen. Väitätkö ettei siellä ole kukkuloita?" - Ville Vuorela, discord 19.3.2023. Emme toki väitä!
- Gavra: Magus-lehdet 47 ja 48 (1-2/2001).
- Gorath: kaupunki Sisämeren villi kutsu -kokoelmassa.
- Hagoanin putous: velhot rakensivat tälle joelle tunnelit kanavien alle, ehkä siksi että he halusivat säästää Farrignian upeimman ja korkeimman putouksen, joka laskee erityisen korkealta rantakalliolta Sisämereen.
- Haukkakallion linnake: piperialaisten siirtokuntakaupunkien suojaksi pystytetty varuskunta (Rajamaan musiikkia).
- Haukkalinna: todilainen hirsilinnoitus (Ylikomentajan aika).
- Honkasuvanto: Magus-lehdet 47 ja 48 (1-2/2001).
- Härän laakso: pirunmuuri suurissa metsissä (Härän laakso).
- Illu-u-zilin matalikko: Nimigeneraattori keksi näin komean nimen (Praedor velho noncanon yms. listoista) kun ajattelin että pitäähän jossain jotain salakarejakin olla. (Ennen kuin kuulin että on olemassa myös Monninleuat!)
- Kaivokallio: metsäläisten kauppapaikka (Metsäläisprinsessa).
- Kalmanvainio: tämä alue sisältää (kanonisesti - Petri kertoi 5.12.2023 kokouksessa!) valtavia määriä ihmisluita. Ja siellä, missä on joukkohautoja, on aina vaara kohdata epäkuolleita...
- Kamil Tarok: Vesa Lehtinen.
- Kanervanotko: siirtokuntakylä Lounais-Travanissa (valmisseikkailussa Veristä hopeaa).
- Kastriotin paronikunta: T. Gorgoniuksen Kirsikankukkien aika ja Nuori Kissa -romaanit.
- Kelna: kanoninen paikka (en nyt muista mistä), sekä Lauri Maijala että minä arvelimme sen sijaitsevan juuri tuossa.
- Kepeänvirran kylä: kylä Suniassa lähellä Suden autiomaata (Toisen maailman mies - alun perin Tarinoiden kirjan seikkailusta Yhdeksän ruttoa, jonka kirjoitti Ville Yli-Knuutila).
- Kirsikkametsän luostari: valotarten luostari Holrusissa (Kirsikkametsän luostari).
- Klagova: siirtokuntakaupunki Itä-Piperiassa (Rajamaan musiikkia, myös Uponneen jumalan uni mainitsee paikan).
- Kruununtilat ja Osgia (Hallitsijan henkilökohtaiset läänitykset; Farrignian armeijan ja kaartin harjoitusalue metsineen, koskineen ja järvineen): Kirsikankukkien aika.
- Kultakukkulat: Arkesjoki-sarjasta.
- Kuparikukkulan ympäristön paikkoja sekä mm. Hulluuden muuri, Gadarosin luostari, Naovis, Kelna, Vuorenoja & Hukkunut temppeli: Diceblastersin epäviralliset lähde- ja seikkailukirjat.
- Laaksolinna: todilainen hirsilinnoitus (Ylikomentajan aika).
- Maruna (herttuakunta): Tuomari Velacar ja mies portaissa (dekkarinovelli, T. Gorgonius), sekä Kirsikankukkien aika.
- Marunan riimukallio: Marunan niemellä on erityisen vaarallinen ja suuri riimukallio, jonka laivat kiertävät useiden virstojen päästä.
- Mesria (heti Suljetun kaupungin itäpuolella) ja Kuninkaantie: Moragrinin sauva, Tarinoiden kirja. Saman seikkailun Pelwyr olisi sijainnut "kahden vuorokauden matkan päässä Farrigniasta" mutta "kanavia pitkin kiertoreitillä". Arvelin, että tässä kohdassa oli jokin ajatusvirhe ja että Pelwyr ja Krakovin kanavasillan rauniot sijaitsevat myös Itä-Farrigniassa.
- Mulkan kaupunki: ICE MERP -pelin lisäosassa "The Northern Waste" on tämän niminen kaupunki muiden suomenkielisten paikannimien joukossa. Tämä kaupunki on varmaankin lähellä Kulikovan niittyä, joka tullee kuuluisaksi myöhemmin isosta taistelusta...
- Noitasuvanto: Arkesjoki-sarjasta, Penthin autiomaan historia.
- Nylath: "Jaconian Innsmouth" Suljetun kaupungin varjossa. Väännös nimestä Tulath. (Hyväksytty.)
- Ohralinna: todilainen hirsilinnoitus (Ylikomentajan aika).
- Paimentolaisen kasvot: kallio, joka etelästä päin katsottuna muistuttaa paimentolaisen profiilia. (Nuori kissa)
- Petturien polku: nimeä ei mainita romaanissa Kirsikankukkien aika, mutta tämä oli Teniran Madan aikana salainen tie, jota pitkin monet aateliset pakenivat Travaniin. Tie kulki syrjäisellä seudulla takapajuisten kylien, kuten Syram, läpi. Paikallisten asenne oli ja on edelleenkin "en näe enkä kuule mitään mikä voisi aiheuttaa vaikeuksia" ja "ulkopuolisille ei lörpötellä". Tiestä on jäljellä pahainen kärrypolku, jota pitkin syramilaiset joskus käyvät pääkaupungissa. Travanin ja Farrignian rajana on pieni joki, Dragenoir. "Dragenoirin ylitys" tarkoitti Teniran Madan aikana aateliselle lopullisia hyvästejä Farrigniaan. Kenties se tulee joskus tarkoittamaan samaa kuin Julius Caesarin kuuluisa Rubiconin ylitys. Kuka sen silloin ylittää - ja mihin suuntaan? Sitä emme tiedä. Niin kauan kuin Liala Mada on vallassa, mitään tulee tuskin tapahtumaan.
- Piperian kyliä, kaupunkeja ja teitä, Barythoksen metsä, ja Suuri rajaerämaa: epävirallinen fanikartta, jonka alkuperää en nyt muista (pitäisi muistaa kun sen joku mainitsi 5.12. kokouksessa mutta :). Lisäyksiä "Viheriäin niittyjen tarina" -lähdekirjasesta.
- Pohjantorni: kanoninen paikka ... jostain päin. Lauri Maijala sijoitti kartalle.
- Riisivainiot: Palenia ja sen ympäristö on kanonisesti tärkeää vuoririisin viljelyaluetta (Varjojen kirja, Keittojen kirja).
- Rusokiven luostari ja Terästaivas (linna, keskittynyt inkvisiittorien koulutukseen): Erkka Leppäsen novellista "Ainoan jumalan koulut".
- Sadrosin kreivikunta: läänitys Lounais-Travanissa (valmisseikkailussa Veristä hopeaa).
- Sagash: pieni kylä Etelä-Farrigniassa, lähellä metsänlaitaa (Sagashin hirviö).
- Sarvijoki ja Sarviköngäs: Arkesjoki-sarjasta. Sarvijoen yläjuoksulta ja sivupuroista kaivetaan kultaa.
- Seresin suolakaivokset: Keittojen kirja, T. Gorgonius. (Huom. Seresissä on kanonisesti suolakaivoksia, niiden paikat ovat toki epävarmat.)
- Suuri kallioleikkaus: velhot ehkä halusivat vain näyttää, mihin pystyvät. Kuninkaan kanava virtaa tämän 300 metriä korkean, kukkulat halkaisevan, kallioleikkauksen läpi. Se on Jaconian suurin tunnettu kallioleikkaus, jollaista tuskin syntyisi ilman velhotaikuutta.
- Teldracin kreivikunta läänitys Länsi-Suniassa (Sinimetsän kuningas).
- Teliem, Shadra, Staffor, ja Brikula: Tarinoiden kirjan seikkailusta "Velhojen verta" (Erkka Leppänen).
- Tervakorpi: eteläinen metsäalue. Tunnetuinta tervanpolttoaluetta, koska siellä kasvaa valtavasti hautatervan polttoon sopivaa mäntyä. Muuten seutu on karua ja viljelyyn sopimatonta vedenjakaja-aluetta Franfar-Anfarin ja Seranin välissä. Edes metsäläiset eivät viihdy siellä. Pahimmat vaarat ovat toivoton eksyminen, kaatuvat puut, ravinnon puute ja äkilliset myrskyt ja lumipyryt. Terva-alue on toistaiseksi vielä kaukana paimentolaisten mailta. Nopeimmin edetään Anfar-joen rantametsiä pitkin, siellä mistä tervan kuljettaminen on kaikkein helpointa.
- Torca: Magus-lehdet 47 ja 48 (1-2/2001).
- Trebono (jokisatama) ja Taralion (kreivikunta): Erkka Leppäsen novellista "Jäätyneen tulen kartano". Päättelin tarinan perusteella, että Trebono olisi tärkeä jokisatama sillä Gorfarin yli pääsee suoraan Farrigniaan. Nimet ovat siis kanonisia, paikat voivat muuttuakin.
- Tritosk (Kolmihammas): Kolme suurta kaivosta kapean vuorijonon alla keskellä Farrigniaa, Suljetun kaupungin länsipuolella. En vielä tiedä mitä täällä kaivetaan. Onko kaivoksissa tuomittuja rikollisia pakkotöissä? Lapsityövoimaa ainakin varmasti on. Ikävä fakta. Keskimmäinen huippu kohoaa 660 m korkeuteen, ja on Farrignian kolmanneksi korkein huippu. Kukaan ei ole valloittanut näitä pystysuoria kallioita. Yksi inspiraatio kolmihuipulle oli Tre Cime di Lavaredo Dolomiiteillä. Kuninkaan tie ja Tritosk saivat luvan olla kartalla.
- Kaukaa pohjoisen suunnasta katsottuna vuorijono näyttää siltä kuin kuin suunnattoman suuri miekka olisi syösty syvälle maahan ja sen terä olisi sitten katkennut. Tästä on varmasti syntynyt useita taruja. Kyseessä lienee jonkun Artanten mahtavan vastustajan miekka, jäänne eeppisestä taistelusta joka käytiin aikojen alussa...
- Trules: kylä Warthin ja Farrignian välissä (Warthin kauppias - esiintyy myös Erkka Leppäsen seikkailussa Warthin vanki).
- Viheriät niityt: uudempi, mutta virheellinen nimitys on Vihreät niityt.
- Virantia: "pieni ja köyhä paronikunta jossain Farrignian länsirajalla...": Salaisuuksien kirja, seikkailu "Kultainen kypärä". "Vaikka Virantia on Travanin vastaisella rajalla, ei pääkaupunkiin ole kuin satakunta virstaa; kolme päivää jalan, kaksi hevosilla tai vaunuilla."
- Warthin "kaupunginosat" ja ympäristön kaupungit ja kylät: Varjojen kirja.
- Warthin valtatie: hyvin leveä, kivetty velhojen rakennuttama valtatie suoraan Farrigniasta pohjoiseen, Warthiin. Rapistunut ja kasvillisuuden osittain valtaama, mutta yhä hyvin kulkukelpoinen. (Tulevassa sarjakuva-albumissa.)
- Wurgh, Wurghinsalmi ja sen suuri maelström (hurja vuorovesivirta): surutta repäisty Edgar Allan Poen novellista "A Descent into the Maelström". Moskstraumenin lähellä olevia paikkoja olivat siinä mm. Moskoe, Ambaaren, Islesen, Hotholm, Keildhelm, Suarven, Buckholm, Otterholm, Flimen, Sandflesen, Stockholm — ja Vurrgh.
- Yestelar, Syväpoukama, Petrouksen neula, Demoniritarien linnake, Liejulahti, Helvetinportaat, Naruttajien kylä ja Ramenathin pirunmuuri: Sakari Peurasen romaanista Uponneen jumalan uni.
- Zurabor: kanoninen paikka ... jostain taas :). Lauri Maijala sijoitti kartalle.
Viitteet: Galth
- Pederacin linna: Petri Hiltusen sarjakuvan Kuolleen jumalan palvelija perusteella.
- Kortteleita ja kanavia: Ville Vuorelan romaanista Käärmetanssija.
Takaisin Praedor-sivulle